Skip to main content
2015

Markedsmodel 2.0 – en fremtidssikring af elmarkedet

By 21/09/2015april 14th, 2020No Comments

Danmark og Europa er i fuld gang med en grøn omstilling af energisystemerne. Markedsbaserede løsninger er en vigtig brik, for at omstillingen kan ske så omkostningseffektivt som muligt. Derfor skal rammerne for el-markedet fremtidssikres, så vi er klar til endnu mere vedvarende energi og fortsat høj forsyningssikkerhed.

Markedsmodel 2.0-projektet har forholdt sig til dette og set frem mod 2030.

 

Energinet.dk har sammen med over 20 energiselskaber, forbrugerorganisationer, myndigheder mv. arbejdet med at analysere aktuelle og kommende udfordringer og de løsninger, der kan fremtidssikre elmarkedet. Resultatet er 24 anbefalinger og initiativer.

 

Forsimplet sagt kommer vi fra en tid, hvor der hver dag bliver skønnet, hvad husstande og virksomheder i morgen skal bruge af strøm. Derefter bliver der produceret den mængde energi, der passer til forbruget.

Fremover kommer hoveddelen af strømmen ikke fra kraftværker, men i stedet som ”vinden blæser”, eller ”solen skinner”.

Det bliver altså ikke forbruget, men produktionen, der bliver styrende. Derfor skal forbrugerne i fremtiden bruge mere strøm, når der er rigeligt – og mindre, når der er lidt ligesom det internationale marked skal bidrage med fleksibilitet.

Det kræver nye prissignaler, nye ydelser, ny teknik og også nye måder at sikre vores forsyningssikkerhed på.

 

Læs rapporten ”Markedsmodel 2.0 med dens 24 anbefalinger og forslag til initiativer her

 

Der er også lavet en længere teknisk rapport om udfordringer og løsninger ifm Markedsmodel 2.0. Den finder du her.