Skip to main content
2017

C02 koncentrationen den højeste i 800.000 år

By 06/11/2017april 13th, 2020No Comments

Mængden af CO2 i atmosfæren vokser hurtigere end nogensinde, og voldsomme klimaændringer kan komme langt hurtigere end hidtil antaget. Derfor slår forskere bag en ny FN-rapport nu alarm. Det skriver tv2.dk.

 

– Så vidt vi kan registrere gennem direkte og indirekte observationer, er så bratte stigninger i atmosfærens CO2-niveauer aldrig før set, skriver forskerne bag rapporten fra FN’s meteorologi-organisation, WMO.

Oplysningerne er netop blevet offentliggjort i WMO’s årlige rapport om drivhusgasser i atmosfæren. Rapporten bygger på målinger fra 51 lande, hvor forskere har målt koncentrationen af gasser som CO2, methan og lattergas.

 

Forskerne bag rapporten har været nødt til at se på geologiske prøver for at finde perioder i klodens historie, hvor mængden af CO2 i atmosfæren har været lige så høj.

Sidste gang, hvor der var en lignende situation, var for tre til fem millioner år siden. Dengang var klimaet to til tre grader varmere og vandstanden i verdenshavene var mellem 10 og 20 meter højere end i dag. Indlandsisen på Grønland og det østlige Antarktis eksisterede ikke.

 

Koncentrationen af CO2 i atmosfæren er steget lige så hurtigt fra 1960 til i dag som i de foregående 22.000 år. For 12-16.000 år siden betød hurtige stigninger i CO2-niveauet, at havstrømmene ændrede deres løb og det medførte

klimaforandringer, skriver forskerne i rapporten.

 

Screen Shot 2017 11 06 At 125331

Kilde: VMO Greenhouse Gas Bullering, oktober 2017.

 

Forskerne forstår dog ikke helt hvorfor udslippet af drivhusgassen methan også vokser. Forskerne har analyseret gassen og konkluderer, at den ikke kommer fra fossile brændstoffer.

Professor Euan Nisbet fra Royal Holloway University i London fortæller til BBC, at forskerne er bange for, at kloden er på vej ind i en ond cirkel, hvor methangas fra f.eks. optøningen af klodens tundraområder kan drive temperaturen op, så der frigives endnu mere methangas.

 

– Det er vigtigt, at vi følger Paris-aftalen og skifter hurtigt væk fra fossile brændstoffer, skriver forskerne. – Der er tegn på, at det er ved at ske, men luften har ikke opdaget forandringen endnu, hedder det i rapporten.

Rapporten er offentliggjort en uge inden næste runde af FN’s klimaforhandlinger i Bonn, hvor verdens lande skal forsøge at finde en løsning på problemet.

 

Læs hele rapporten fra VMO om drivhusgasser i atmosfæren her.