Skip to main content
2018

Energilagring og intelligent styring skal testes på Samsø

By 23/01/2018april 13th, 2020No Comments

Samsø deltager sammen med to andre øer i et EU-projekt, hvor man vil afprøve batterilagring og intelligent energistyring. Det oplyser EnergiWatch. De to andre øer i Horizon 2020-projektet SMILE er Orkney og Madeira. SMILE står for smart island energy systems.

 

“Projektets overordnede mål er at hjælpe ø-samfund og samfund med svage el-net til at kunne øge anvendelsen af vedvarende energi med mindre omkostninger til udbygning af elnettet – både gennem lagring og ved at anvende demand site management. På den måde bliver udsatte områder også mindre sårbare overfor energiknaphed,” udtaler Lars Overgaard, der er programleder fra Teknologisk Institut, i en pressemeddelelse.

 

Ballen Havn bliver projektets omdrejningspunkt på Samsø. Her er målet at øge anvendelsen af lokalt produceret vedvarende energi. Det skal understøttes med etableringen af et batterianlæg og såkaldt demand site management.

“Vi understøtter fra dansk side den grønne omstilling gennem produktmodning og demonstration af et dansk produceret energilagringssystem,” udtaler Lars Overgaard.

 

På nogle af øerne er udfordringen, at man i øjeblikket bliver nødt til at begrænse produktionen af strøm fra vindmøller, da elnettet ellers vil blive overbelastet.

Udfordringen vil i projektet blive søgt løst gennem varmepumper i kombination med såkaldt demand site management i kombination med henholdsvis elektrisk eller termisk lagring. Ideen er, at lagre energien, når det blæser meget, og samtidig mindske belastningen af elnettet.

 

 

Læs mere om EU projektet på Samsø her.